کد خبر: 251509
تاریخ انتشار: ۹ آبان ۱۴۰۳ - ۱۰:۱۸
علیرضا کافی

علیرضا کافی در سرمقاله روز " چهارشنبه ۹ آبان ۱۴۰۳ " روزنامه دنیای خودرو، به موضوع «اولویت‌بخشی واردات کالاهای ساخته‌شده خارجی به ورود ماشین‌آلات خطوط تولید » پرداخت

عضو شورای سردبیری روزنامه دنیای خودرو در این باره نوشت:

خبر دردناکی است: «اولویت‌بخشی واردات کالاهای ساخته‌شده خارجی به ورود ماشین‌آلات خطوط تولید.» اندکی قبل وقتی صحبت از تحریم‌ها به میان می‌آمد، عدم همکاری شرکت‌های بزرگ دنیا در انتقال تکنولوژی و فروش ماشین‌آلات خطوط تولید به ذهن خطور می‌کرد و شرکت‌های تولیدی هم باید به فکر دور زدن تحریم‌ها برای خرید و انتقال تکنولوژی به کشور می‌افتادند. اما حالا برخی خبرها حکایت از عدم تخصیص ارز ارزان نیمایی به واردات ماشین‌آلات دارد و قرار است اولویت در داخل نیز با واردات کالاهای ساخته‌شده خارجی باشد.

نگاه واردات‌محور به صنعت سبب شده است برخی تصمیمات در وزارت صمت و بانک مرکزی همراه با نگاه مثبت به واردات تکنولوژی به کشور به ویژه ماشین‌آلات تولید نباشد و منابع ارزی را به جای خرج کردن برای توسعه تولید داخل به جیب صنعتگران خارجی سرازیر کنند. این درحالی است که در بسیاری از صنایع هنوز هم امکان انتقال تکنولوژی به داخل و خرید ماشین‌آلات برای توسعه خطوط تولید وجود دارد.

اما نگاه عجیب برخی مسئولان باعث شده است تا واردات کالا اولویت بیشتری نسبت‌به افزایش سهم تولید داخل و در نتیجه افزایش بازارهای صادراتی داشته باشد. چندسالی است در بازارهای مرتبط با صنعت خودرو شاهد این روند هستیم؛ ازجمله در صنعت تایرسازی که بارها بر لزوم ورود تکنولوژی روز دنیا حتی از شرکت‌های چینی سخن به میان آمده اما سیاست دولت بر واردات تایر آماده از خارج کشور است و تایرسازان همچنان با مشکلات عدیده‌ای در تامین منابع موردنیاز خود برای توسعه خطوط تولید مواجه هستند.

در صنعت روانکارها نیز اوضاع بر همین منوال است. با وجود رشد سریع تکنولوژی موتور خودروها و درنتیجه نیاز به روانکارهای باکیفیت که از روغن پایه‌های سنتتیک تولید می‌شوند اما پالایشگاه‌های ایرانی همچنان بر مدار تولید روغن پایه گروه یک می‌گردند و نیاز خود برای تولید روانکارهای خودرویی را از خارج از کشور تامین می‌کنند.

اوضاع در قطعه‌سازی و حتی صنعت خودرو نیز بهتر از این نیست و شرکای خارجی خودروسازان داخلی با وجود تسخیر بازار، اقدامی برای داخلی‌سازی قطعات اصلی خودروهای تولیدی خود نکرده‌اند و ما هم در جهت جلوگیری و جبران این روندکاری نکرده‌ایم.

به‌نظر می‌رسد وزارت صمت به‌عنوان متولی صنعت و بازرگانی در کشور، باید نگاه خود را به موضوعات کلان این دو حوزه تعدیل کند و چه‌بسا با فشار قانون و مصوبه هم که شده، شرکای خارجی خودروسازان را ملزم به انتقال تکنولوژی به کشور کند نه اینکه با خودتحریمی ارز واردات ماشین‌آلات را گران‌تر از واردات کالای تولیدشده تعیین کند.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
4 + 0 =